Teórie medzinárodného obchodu s aplikáciou gravitačného modelu na Slovensko - Urbanová, Lenka; Žamberský, Pavel; Jiránková, Martina, 1967-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Táto diplomová práca je venovaná prierezu vybraných teórií medzinárodného obchodu, predovšetkym gravitačnej teórii s aplikáciou na Slovensko. Cieľom je zistiť, či gravitačný model je aj v novej ekonómii použiteľný na príklade Slovenska. Prvá časť je venovaná merkantilizmu a klasickej ekonómii. V druhej časti sú obsiahnuté neoklasické teorémy. Tretia časť je venovaná vybraným alternatívnym teóriám medzinárodného obchodu. Štvrtá časť je zameraná na popis gravitačnej teórie a praktický príklad s aplikáciou na Slovensko a Českú republiku a ich vzájomné porovnanie.
Vedoucí práce: Pavel Žamberský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2020
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2020
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses