Vývoj daňového zatížení domácností daněmi ze spotřeby - Štěpánová, Andrea; Klazar, Stanislav, 1974-; Čejková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce se zabývá vývojem daňového zatížení domácností daněmi ze spotřeby se zaměřením na období daňových reforem v České republice. Cílem je zhodnotit jejich dopad na daňové břemeno domácností. Spotřební daně jsou reprezentovány pouze daní z přidané hodnoty. V první části je provedena rešerše souvisejících zákonů a jejich postupných novelizací. Tato rešerše slouží k seznámení se s konstrukcí daně současnou i historickou. Důraz je kladen na paragrafy týkající se sazeb daně a přílohy k zákonu. Znalost konstrukce daně v celém sledovaném období slouží k analýze daňového zatížení domácností. Na základě dat dostupných ze statistiky rodinných účtů každoročně publikovaných Českým statistickým úřadem je stanovená charakteristická míra zdanění pro jednotlivá spotřební vydání statistiky a změřen dopad daně na domácnosti ve zkoumaných letech. Provedené výpočty ukazují, že daňové reformy dopadají na výši daňového zatížení domácností téměř ve všech případech ve stejném směru, jakým se pohybuje zákonná sazba daně. Bez ohledu na to, zda se pohybuje sazba základní nebo snížená. Pohyb snížené sazby má, zdá se větší dopad na chudší domácnosti.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses