Nesoulady v daňové politice a sociálním zabezpečení ve státech EU - Popová, Barbora (2019)
Cílem předkládané diplomové práce je identifikovat oblasti nedostatečné koordinace mezi systémem sociálního zabezpečení a daňových systémů v rámci Evropského hospodářského prostotu. Práce je rozdělena do čtyř částí. Po úvodu, následuje kapitola, ve které jsou představeny pojmy daň a příspěvek na sociální zabezpečení, co tyto dva systémy mají společného a v čem se liší. Předmětem druhé kapitoly je popis hlavních problémových oblastí a vysvětlení principů určení vhodné legislativy. Třetí kapitola diskutuje možné kroky, které by mohly současnou situaci zlepšit a co dosud bylo již zavedeno. Poslední kapitola představuje 5 modelových situací, na kterých je ukázáno, jak velké dopady by mohlo mít, kdyby se migrující osoba ocitla v jedné z problémových oblastí.