Uvolněný podíl z účetního hlediska - Hejnalová, Monika (2019)
Bakalářská práce s názvem Uvolněný podíl z účetního hlediska se zabývá společností s ručením omezeným a tímto právním pojmem nejen z pohledu občanského zákoníku, ale i z pohledu účetních právních norem. Autorka analyzuje pojem společnost s ručením omezeným podle zákona o obchodních korporacích, dále se zaměřuje na problematiku uvolněného podílu a jeho vývoje z pohledu stejného zákona a zákona o účetnictví. Výsledkem této práce je zjištění, že uvolněný podíl je poměrně novým pojmem, který pojmenovává až nový občanský zákoník, v minulosti sice do jisté míry existoval, ale zákon jej nepojmenovával. Dále autorka v práci pomocí vzorových situací a jejich řešení zanalyzovala dopady do účetnictví (zejména do vlastního kapitálu), které tyto jednotlivé situace mají. Přínosem této práce je ucelený přehled o chápaní pojmu uvolněný podíl z pohledu obou odvětví zákonů a jejich propojení.