Daňové úniky v oblasti přímých daní u fyzických osob - Rudneva, Evgeniya (2019)
Vzhledem k tomu, že v České republice nejsou dostupná reálná data týkající se velikosti daňových úniků, jako je tomu např. ve Velké Británii nebo Spojených státech amerických, je hlavním cílem této bakalářské práce vypočítat odhad daňové mezery a daňových úniků v oblasti zdanění příjmů a povinného sociálního pojistného u osob samostatně výdělečně činných v České republice v roce 2017. Výsledky první analýzy jsou založeny na mikroekonomických údajích, o něž se opírá metoda založená na národních účtech. Výsledky další analýzy jsou založeny na makroekonomickém modelu, tj. za pomoci nezjištěné ekonomiky. Dále je na základě stanovených odhadů provedena analýza jednotlivých odvětví.