Predikční modely ve finanční analýze - případová studie - Alekseeva, Anna (2019)
Daná bakalářská práce se zaměřuje na modely, které predikují finanční tíseň, či dokonce bankrot podnikatelských jednotek (tzv. predikční modely). Práce se skládá ze dvou základních částí. Hlavním záměrem první, metodické části, je zaprvé vypracovat širokou literární rešerši již existujících modelů a zadruhé porovnat je mezi sebou a vymezit jejich silné a slabé stránky. Nakonec se práce snaží obohatit tradiční modely o moderní trendy a nové způsoby souhrnné finanční analýzy. Ve druhé, analytické části, budou predikční modely aplikovány na zkrachovaný podnik Vítkovice Power Engineering, a. s. Výsledky budou následně použity k vyhodnocení a porovnání predikční schopnosti modelů. Nakonec bude provedena podrobnější analýza jednotlivých ukazatelů českého modelu IN05, jež budou porovnány s odvětvovými hodnotami s cílem odhalit potenciální příčiny úpadku podniku.