Ocenění Komerční banky, a.s. - Ivašyna, Viktoria (2019)
Oceňování bank je čím dál více diskutovaným tématem, a to i z důvodu rostoucího počtu transakcí s bankami. Přitom postup ocenění a použité metody jsou podstatně odlišné od klasických metod, používaných v případě ostatních podniků. Cílem práce je tedy popsat tato specifika a ukázat na příkladu ocenění Komerční banky, a.s. samotný postup ocenění a aplikaci vybraných metod. V teoretické části bude uveden regulatorní rámec činnosti bank, druhy bankovních rizik a jednotlivé metody ocenění. V praktické části bude představena Komerční banka, a.s. a struktura její skupiny, poté bude následovat finanční a strategická analýzy, které poslouží jako základ pro sestavení finančního plánu. V závěru se stanoví diskontní míra na základě modelu CAPM a bude vypočítána hodnota oceňované banky.