Svolatelné dluhopisy - Šantrůček, Jakub; Stádník, Bohumil; Juhászová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou dluhopisů s vnořenou call opcí, neboli svolatelnými dluhopisy. Svolatelný dluhopis představuje kombinaci klasického dluhopisu a call opce, která dává emitentovi právo na předčasné splacení dluhopisu před datem splatnosti, což mu umožňuje efektivní řízení jeho dluhové pozice. Přestože jsou ve světě svolatelné dluhopisy velmi oblíbené, v České republice je jejich využití spíše okrajové. První dvě kapitoly jsou zaměřené na teoretickou stránku svolatelných dluhopisů. Popsány jsou základní vlastnosti a mechanismy, na kterých je založeno jejich fungování. Praktická část je rozdělena do dvou částí. Třetí kapitola analyzuje trh dluhopisů v České republice a USA z hlediska objemu a celkového počtu emisí svolatelných dluhopisů. Poslední kapitola se zaměřuje na oceňování svolatelných dluhopisů pomocí binomických stromů úrokových sazeb. Představená metoda je následně demonstrována na ocenění dvou vybraných dluhopisů. V závěru je navrženo možné rozšíření stávajícího modelu.
Vedoucí práce: Bohumil Stádník
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses