Komparatívna analýza produktov FinTech v ČR a SR - Zatková, Patrícia (2019)
Bakalárska práca sa zaoberá problematikou nástupu modernej éry poskytovania finančných služieb pomocou rozmáhajúcich sa FinTech spoločností. Cieľom záverečnej práce je teoreticky vymedziť základné pojmy súvisiace s termínom FinTech a jeho subkategórie a analyzovať konkrétne spoločnosti pôsobiace na SR a ČR finančnom trhu spolu s ich produktami, ktoré sú dostupné bežnému užívateľovi. Pozornosť je venovaná najvyhľadávanejším a v daných oblastiach najúspešnejším spoločnostiam na slovenskom a českom finančnom trhu. V teoretickej časti sa venujeme objasneniu teoretických pojmov týkajúcich sa danej problematiky, členeniu danej oblasti, výhodám, nevýhodám jednotlivých subkategórií Fintech a rozdielom medzi tradičnými a inovatívnymi Fintech inštitúciami. Z regulačného pohľadu sa zaoberáme direktívou PSD 2. Empirická časť mapuje situáciu poskytovania FinTech produktov v rámci Českej a Slovenskej republiky. Zameriavame sa na poskytované služby, mieru ich využitia, úrokové sadzby a poplatky spojené s využívaním daných produktov poskytovaných vybranými slovenskými a českými FinTech spoločnosťami, ktoré v závere empirickej časti komparujeme.