Daňové zatížení příjmů z nájmu a obdobných příjmů - Horáková, Lucie; Vančurová, Alena, 1957-; Kábelová, Lucie; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Bakalářská práce se věnuje daňovému zatížení příjmů z dlouhodobého a krátkodobého nájmu. První část práce si klade za cíl charakterizaci sdílené ekonomiky, její historický vývoj spolu s faktory ovlivňujícími její rozvoj, definici dnešní sdílené ekonomiky se zaměřením na její pozitiva a negativa a v neposlední řadě odhad budoucí podoby sdílené ekonomiky. Dále se podrobněji zabývá portálem Airbnb od jeho založení, přes klady a zápory, které přináší, až po regulace vůči tomuto portálu uplatňované. Závěrem se pak zaměří na nájem dle zákona České republiky. Cílem praktické části bakalářské práce je zjištění dopadu zdanění na příjem z dlouhodobého a krátkodobého nájmu a dále pak zhodnocení nejvýhodnějšího zdanění příjmů z Airbnb z pohledu státu a z pohledu vlastníků nemovitostí. Výsledky výpočtů ukazují, že čím větší je příjem z krátkodobého nájmu, tím větší je i dopad na zdanění a záleží na vlastníkovi dané nemovitosti, který způsob zdanění příjmu zvolí.
Vedoucí práce: Alena Vančurová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses