Vývoj redistribuce daní a pojistného v letech 2010 - 2016 - Šiplová, Dominika; Klazar, Stanislav, 1974-; Finardi, Savina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Diplomová práce se zabývá vývojem redistribuce daní a pojistného v České republice ve sledovaném období let 2010 – 2016. Hlavním cílem diplomové práce je potvrdit či vyvrátit hypotézu, že se nerovnost v přerozdělování příjmů za sledované období let 2010 – 2016 snížila. Dílčím cílem je zjistit, zda některý z vybraných faktorů ovlivňuje míru redistribuce v České republice či nikoliv. Pro tyto účely jsou nejprve popsány veřejné finance a rozpočtová soustava s bližším zaměřením na státní rozpočet. Dále jsou popsány faktory, jež ovlivňují redistribuci veřejných financí, tedy daňový systém, sociální politika, systém sociálního zabezpečení a systém veřejného zdravotního pojištění. Následuje popis ukazatelů globální progresivity daní a šetření Životní podmínky, po kterém následuje analýza vývoje redistribuce v České republice ve sledovaných letech a analýza vlivu vybraných faktorů na míru redistribuce v České republice.
Vedoucí práce: Stanislav Klazar
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses