Aspekty daně z příjmů nadnárodních společností - Radikovská, Daniela (2019)
Práce se zabývá strukturami agresivního daňového plánování stanovenými Evropskou komisí, pomocí nichž se mezinárodní obchodní společnosti v posledních letech snaží minimalizovat svou daňovou povinnost. Nejprve jsou vysvětleny základní pojmy a popsány jednotlivé struktury, jejich hlavní prvky, mezi které patří dividendy, úroky, licenční poplatky a hybridní nesoulady, a jejich principy fungování. Následně se práce zaměřuje na dosavadní českou judikaturu. Soudní rozhodnutí jsou vyhledána dle klíčových slov k jednotlivým podoblastem agresivní daňového plánování dle indikátorů přiřazených České republice Evropskou komisí a relevantní rozhodnutí jsou blíže analyzována z pohledu dopadu na užívání optimalizačních struktur či jejich prvků.