Vnitřní kontrolní systém společnosti - Šupa, Vladislav (2019)
Cílem této diplomové práce je popis a analýza vnitřního kontrolního systému u dvou malých podnikatelských účetních jednotek. Práce se zabývá vnitřním kontrolním systémem společnosti, která si zajišťuje účetnictví v plném rozsahu vlastními zaměstnanci a také společností, která má zajištěno vedení účetnictví externí společností. Práce se skládá ze tří hlavních částí. První teoretická kapitola se zabývá vymezením vnitřního kontrolního systému, jeho pěti komponent a posuzování vnitřního kontrolního systému externím auditorem. Ve druhé a třetí praktické části jsou představeny dvě společnosti a jsou popsány a analyzovány jejich vnitřní kontrolní systémy. Zároveň jsou uvedeny jejich kladné a záporné stránky, včetně porovnání jednotlivých vnitřních kontrolních systémů.