Vyvolané náklady DPH při uplatnění více sazeb DPH a při potenciální jednotné sazbě DPH - Žebráková, Barbora (2019)
Cílem této diplomové práce je analýza vyvolaných nákladů daně z přidané hodnoty (DPH) u vybraných daňových subjektů při diferencované sazbě DPH a při potenciální jednotné sazbě DPH. Analýza byla provedena pro rok 2018 a samotná data byla získána prostřednictvím dotazníkového šetření. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 26 daňových subjektů, které byly pro účely analýzy rozděleny dle toho, jak je jejich DPH agenda spravována, tj. zda interně nebo externě.Výše vyvolaných nákladů při systému diferencované sazby DPH, jež je v současnosti platný v ČR, činila v průměru 2,55 % průměrného obratu za rok 2018. Výše vyvolaných nákladů při potenciálním zavedení jednotné sazby DPH činila v průměru 2,17 % průměrného obratu za rok 2018.