Efektivní zdanění českých domácností v období 2004-2015 - Pavlas, Viktor (2019)
Tato diplomová práce se zabývá výzkumem daňové spravedlnosti. Cílem práce je zjistit efektivní zdanění českých domácností v období 2004-2015. V první části práce jsou obecně popsány požadavky na daňový systém. První část dále pojednává o jednotlivý daních, které se v systému mohou objevit. Následně jsou popsány změny, které prodělal daňový systém České republiky u daní, které nejvíce ovlivňují zkoumané domácnosti. Stěžejní částí práce je vlastní výzkum, který se opírá o data ze statistiky rodinných účtů zhotovená Českým statistickým úřadem. Z těchto dat lze vyčíst příjmy a výdaje českých domácností a zároveň i strukturu těchto příjmů a výdajů. Domácnosti jsou rozděleny do decilů dle hrubého příjmu na osobu. Výsledky jsou prezentovány nejprve v souhrnu (jedná se tedy o efektivní daňovou sazbu ze všech zaplacených daní) a následně jsou dekomponovány na jednotlivé daně (a jedná se tedy o efektivní sazbu pro jednotlivé daně). Výsledkem práce je zjištění, že daňový systém byl po celé sledované období progresivní.