Zavedenie vstupného poplatku v Tatranskom národnom parku - Kissová, Dominika; Slintáková, Barbora; Tománková, Ivana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Hlavným cieľom práce je zistiť, či sú návštevníci ochotní platiť vstupný poplatok do Tatranského národného parku a koľko sú ochotní platiť za vstupný poplatok. Skúma, či čistý mesačný príjem jednotlivca má nejaký vplyv na súhlas so zavedením poplatku a na maximálnu výšku poplatku. Práca ďalej zisťuje, či existujú aj iné faktory, ktoré môžu túto ochotu zaplatiť ovplyvniť a v akej výške majú vplyv na toto rozhodnutie. K tomuto cieľu bola zvolená kontingenčná metóda oceňovania, ktorá bola doplnená mnohonásobnou regresnou analýzou. K analýze boli použité primárne dáta, ktoré som získala pomocou dotazníkového šetrenia. Pri analýze vzťahu súhlasu so zavedením poplatku a výšky čistého mesačného poplatku bol zistená slabá pozitívna korelácia. Z výsledkov chi-kvadrát testu rovnakých premenných môžeme prijať nulovú hypotézu o nezávislosti skúmaných premenných. Pri skúmaní vzťahu medzi maximálnym vstupným poplatkom a prislúchajúcou výškou čistého mesačného príjmu pomocou korelačného koeficientu a chi-kvadrát testu môžeme konštatovať nezávislosť premenných. Z ekonometrickej analýzy mnohonásobnej regresie je zjavné, že ako jediná štatisticky významná premenná sa ukázala súhlas so zavedením vstupného poplatku. Premenná čistý mesačný príjem, o ktorej mnohé štúdie predpokladali, že bude ovplyvňovať maximálnu výšku vstupného poplatku, ktorú sú návštevníci ochotní zaplatiť, sa v tejto analýze ukázala ako štatisticky nevýznamná.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses