Robotizace financniho oddeleni - Lacina, Kamil (2019)
Práce analyzuje úspory plynoucí z robotizace v rámci back office oddělění na příkladu ve finančním oddělení. Hlavním cílem je vypočítání ekonomických dopadů po zefektivnění procesů především díky snížení časové náročnosti, tj. 7 hodin měsícně ve vybrané společnosti. Příklad je založen na reálném problému ve skutečném finančním oddělení a v současnosti organizace využívá výstupy z této práce. Popisovaná automatizace procesů probíhá s pomocí programového příslušenstí Microsoft Office. Důvodem pro využití Microsoft Office jednoduché naprogramování s flexibilitou využití a tím nižší pořizovací náklady. V práci vysvětluji možnosti naprogramovatelného kódu pro back office oddělení. Na ilustrativním příkladě založeném na reálném procesu docházím při porovnání nákladů za zaměstnance v případě implementace k úspoře v hodnotě 2697 Kč měsícně. Kód také přináší pozitivní externality v podobě lepší transparentnosti pro zaměstnance a nižší chybovosti. V závěru práce navrhuji jak zabezpečit, aby bylo back office oddělení vedeno efektivně v souvislosti s možnostmi automatizace použitím VBA.