Politika Bank of Japan po pádu Lehman Brothers a dopad celosvětové finanční krize na japonský akciový trh - Kavan, Filip (2019)
Předmětem této práce je nekonvenční měnová politika japonské centrální banky se zaměřením na období po vypuknutí finanční krize v roce 2008. Tato problematika je řešena převážně japonskými autory, popřípadě studiemi centrálních bank a mezinárodních měnových a finančních institucí. Českými autory však tato oblast natolik rozebírána není, a proto bude práce v tomto směru zajisté přínosem. Jejím cílem je poskytnutí základních poznatků o fungování kvantitativního uvolňování a zejména znázornění jeho průběhu v Japonsku. Velký důraz je poté kladen na důsledky této nekonvenční měnové politiky. Celá práce směřuje k analýze japonského akciového trhu skrze index NIKKEI 225. K té bylo využito vícerozměrného regresního modelu, přičemž jeho výsledky (na základě odhadu pomocí metody nejmenších čtverců) potvrdily předpoklady založené na teorii.