Díla N. Taleba Černá labuť, Antifragilita a morální hazard v ekonomii - Kotelnikov, Vladislav (2019)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku predikce budoucích stavů v ekonomice. Také je pohlédnuto na možnost vyžití fraktálů při predikcích. Cílem této práce je seznámit s možnými klamy a problémy, které nastávají při předvídání a praktickém počítání budoucích stavů a zhodnotit, zda by využití fraktálů mohlo být pro ekonomický sektor přínosné. Předmětem teoretické části je uvedení pojmů „Černá labuť“ a „antifragilita“ a popsání kamenů úrazu, na které lidé naráží, když se snaží predikovat, včetně možných následků chybných predikcí. Následně je provedena analýza několika prací, které využívají fraktály v ekonomice s cílem určit, zda je využití takových modelů vhodné a výhodné pro aplikaci na reálná data z ekonomiky a jejich predikci. V závěru je vyhodnoceno, že by hypotéza fraktálního trhu mohla dobře popisovat chování trhů obzvlášť v krizových stavech a pomáhat úspěšně předvídat budoucí stavy.