Koncept přirozené úrokové míry a její kvantifikace - Dittrich, Adam (2019)
Autor si klade za cíl metodologickou komparaci jednotlivých studií odhadujících přirozenou úrokovou míru a porovnání jejich výsledků. Zaměření práce je především na střednědobý a dlouhodobý koncept přirozené úrokové míry. Pojednání začíná krátkým úvodem do problematiky konceptu přirozené úrokové míry a jejího využití. Poté představuje základní determinanty, které ji ovlivňují, a následně popisuje teorii skrývající se pod kvantifikací odhadů přirozené úrokové míry na několika odlišných modelech. Dále provádí metodologickou komparaci modelů a porovnání jednotlivých odhadů přirozené úrokové míry, přičemž posledním bodem práce jest aplikace HP-filtru jako nástroje pro odhad přirozené úrokové míry a pokouší se nalézt odpověď na otázku, zdali je použití HP-filtru, v tomto kontextu, smysluplné. Autor dospěl k závěru, že odhady 3 porovnávaných metodik nejsou statisticky rozdílné až na metodiku Lubik-Matthes, ale i u té jen omezeně. Práce taktéž shledává významné rozdíly v odhadu přirozené míry přes HP-filtr a odhadů komplexnějších modelů (i po zahrnutí intervalů spolehlivosti).