Behaviorální finance a jejich aplikace v oblasti měnových kurzů - Štěpánková, Karolína (2019)
Tato práce se zabývá tématikou behaviorálních financí a jejich vymezením jak na mikroekonomické, tak makroekonomické úrovni. Behaviorální finance jsou vědou, která zkoumá proč, a jak se trhy se stávají neefektivní. Z tohoto důvodu je důležité pochopit, jak efektivní trhy fungují. Behaviorální finance navázaly na teorii očekávaného užitku, kterou doplnily o nedostatky. Každá teorie má své osobnosti, které se podílejí na rozvoji. Pro behaviorální finance je typické adaptivní očekávání, na rozdíl od teorie efektivních trhů, která je založena na očekávání racionálním. Součástí behaviorálních financí jsou neodmyslitelně i spekulativní bubliny. Za vznikem takové bubliny stojí určité behaviorální předsudky. Pochopení těchto předsudků nám pak dává návod, jak se vyvarovat chybám na finančních trzích. V aplikační části jsem se zaměřila na měnovou mini krizi v České republice a opuštění kurzového závazku, kde jsem aplikovala poznatky z teoretické části.