Analýza úvěrů na financování bydlení a porovnání jejich nákladovosti - Kolda, Tomáš (2019)
Bakalářská práce se zabývá analýzou úvěrů na financování bydlení, konkrétně úvěry ze stavebního spoření a hypotečními úvěry. Metoda komparace ukazuje, že si úvěry ze stavebního spoření a hypoteční úvěry velice silně konkurují. To je důvod pro časté akční nabídky institucí, které výhodnost jednoho produktu dokáží dočasně zvýšit. Práce také identifikuje neustále klesající vyplacenou státní podporu stavebního spoření pomocí regresního modelu a nové podmínky pro získání hypotečních úvěrů, které silně ovlivňují poptávku po tomto produktu. Dále je analyzována závislost objemu hypotečních úvěrů na makroekonomických faktorech. Jsou vysvětleny důvody, proč je závislost v některých případech nejednoznačná. Nakonec jsou modelovány postupy počítání měsíčních splátek obou typů úvěrů a jiných naprosto zásadních parametrů pro rozhodování, jaký produkt zvolit.