DLOUHODOBÝ EKONOMICKÝ DOPAD POŘÁDÁNÍ LETNÍCH OLYMPIJSKÝCH HER 2012 NA MĚSTO LONDÝN - Mandík, Filip (2019)
Z práce vyplývá, že letní olympijské hry měly zanedbatelný vliv na většinu sledovaných ekonomických a socio-ekonomických oblastí v Londýně a rekultivace města spojená s LOH nevedla k výraznému zlepšení životních podmínek ve východním Londýně, kde byly hry situovány. Pozitivní dopad můžeme sledovat v částečné konvergenci s Londýnem pouze v několika městských částech východního Londýna, které byly nejblíže olympijské výstavbě. Konvergence proběhla v oblasti vzdělání, životního prostředí a kriminality. V případě zaměstnanosti sledujeme pozitivní dopad ve stejné části města, ale pouze v předolympijských letech. Kromě městských částí situovaných nejblíže olympijskému parku, se stejně jako u ostatních ukazatelů, nepotvrdil žádný výrazný vliv pozitivní investice do pořádání LOH na cenu nemovitostí, která odráží i ostatní sledované ukazatele. Kromě ekonomických dopadů práce srovnává financování olympijských her a konstatuje dva hlavní závěry. Za prvé, přestože náklady rostou v i ve stálých cenách, tak významným faktorem růstu nákladů her je inflace a náklady rostou i při zkoumání nákladů per capita. Za druhé s největší pravděpodobností obecně platí, že olympijské hry jsou pro organizační výbory profitabilní i díky tomu, že ostatní neoperativní výdaje her si bere na svá bedra pořádající stát.