Zdanění tabákových výrobků a kouření - Kasalická, Adéla (2019)
Cílem této práce je zjistit zda zvyšování sazeb daně z cigaret má vliv na množství kuřáků v České republice. Tedy zda zvyšování jednotlivých sazeb u daně z cigaret ovlivňuje spotřebu cigaret na jednoho obyvatele a zda má vliv na procentuální podíl kuřáků na obyvatelích v České republice. K zjišťování závislosti byla použita korelační a regresivní analýza. První kapitola je zaměřena na popis daňového systému a spotřebních daní. Druhá kapitola je detailněji zaměřena na zdaňování tabákových výrobků. Část této kapitoly je věnována také harmonizaci spotřebních daní v Evropské unii. Třetí kapitola se věnuje kouření tabáku, a jakým způsobem je regulováno. Ve čtvrté kapitole je pak popsán výzkum a jsou představeny výsledky měření závislosti mezi změnou sazeb daně z cigaret a spotřebou cigaret a procentem kuřáků.