Zdanění tabákových výrobků a kouření - Kasalická, Adéla; Slintáková, Barbora; Kudrna, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Cílem této práce je zjistit zda zvyšování sazeb daně z cigaret má vliv na množství kuřáků v České republice. Tedy zda zvyšování jednotlivých sazeb u daně z cigaret ovlivňuje spotřebu cigaret na jednoho obyvatele a zda má vliv na procentuální podíl kuřáků na obyvatelích v České republice. K zjišťování závislosti byla použita korelační a regresivní analýza. První kapitola je zaměřena na popis daňového systému a spotřebních daní. Druhá kapitola je detailněji zaměřena na zdaňování tabákových výrobků. Část této kapitoly je věnována také harmonizaci spotřebních daní v Evropské unii. Třetí kapitola se věnuje kouření tabáku, a jakým způsobem je regulováno. Ve čtvrté kapitole je pak popsán výzkum a jsou představeny výsledky měření závislosti mezi změnou sazeb daně z cigaret a spotřebou cigaret a procentem kuřáků.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses