Ocenění fotbalového klubu FK Mladá Boleslav - Šelepa, Václav (2019)
Hlavním cílem diplomové práce je zanalyzovat odbornou veřejností navrhované přístupy k ocenění fotbalových klubů, hráčských smluv a následně zvolit vhodné metody pro účely jejich aplikování v českém fotbalovém prostředí. Práce je uvedena analýzou popularity fotbalu jako sportu, načež následují kapitoly věnované specifikům fotbalového podnikání, typům vykazovaných aktiv, zdrojům výnosů nebo definici produktů fotbalových klubů. Jako vhodný přístup k ocenění fotbalového klubu v českých podmínkách je zvolen přístup majetkový. Z provedené analýzy vyplývá, že jsou hráčské smlouvy jako dlouhodobé aktivum nejlépe ocenitelné pomocí přístupu tržního porovnání, konkrétně pomocí metody Anchor-and-adjustements. Získané poznatky jsou v rámci praktické části práci aplikovány v případě ocenění společnosti FK Mladá Boleslav a.s. Z provedeného ocenění vyplývá, že většinu získané hodnoty tvoří přeceněné hráčské smlouvy.