Stanovení dopadu změny sazeb spotřební daně z cigaret na výrobce a spotřebitele - Šmíd, Jan (2019)
Bakalářská práce stanovuje, jaký dopad má změna spotřební daně z cigaret na výrobce a na spotřebitele ale i na cenu samotnou v České republice. Práce je rozdělena na tři části. První část se orientuje na teoretickou stránku věci, tedy zabývá teorií daňové incidence, nadměrným daňovým břemenem a neposledně také samotnou spotřební daní, primárně spotřební daní z tabákových výrobků. Druhá část je zaměřena na stanovení dopadů u výrobců a spotřebitelů v letech 2008 až 2018. V třetí části využiji data z části druhé k vytvoření statistických modelů k stanovení závislosti změny ceny na změně daně.