Analýza hospodaření fakultních nemocnic v ČR - Endtová, Claudie (2019)
Tématem této bakalářské práce je rozbor finančního hospodaření dvou pražských fakultních nemocnic, konkrétně Fakultní nemocnice v Motole a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Teoretická část je zaměřena na úvod do zdravotnictví, je zde popsáno financování zdravotnické péče v České republice a pozornost je též věnována vývoji výdajů na zdravotnictví. Následuje vymezení finanční analýzy včetně metod a poměrových ukazatelů, které jsou využity v analytické části práce. Praktická část se věnuje finanční analýze nemocnic v letech 2010 – 2017, je proveden rozbor rozvah, výkazů zisku a ztráty a výročních zpráv nemocnic a jsou vypočítány poměrové ukazatele autarkie, rentability, likvidity a zadluženosti s ohledem na neziskovou povahu nemocnic. Na závěr jsou výsledné hodnoty nemocnic shrnuty a porovnány.