Politicko-ekonomický cyklus v oblasti místních poplatků, zdanění nemovitostí a kapitálových výdajů u vybraných obcí - Brotánek, Jan; Pavel, Jan, 1978-; Vítek, Leoš, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Zaměřením této bakalářské práce je prozkoumat projevy politicko-ekonomického cyklu ve městech České republiky, konkrétně v oblasti místních poplatků, daně z nemovitých věcí a kapitálových výdajů; a porovnat sklony politiků k oportunistickému chování v politických stranách ČSSD a ODS. Bylo prozkoumáno celkem 58 měst ve volebním období 2010 až 2014 pomocí statistických metod. Z výsledků vyplývá, že politicko-ekonomický cyklus se projevuje v oblasti místních poplatků spíše menší měrou, v oblasti daně z nemovitých věcí minimálně a u kapitálových výdajů naopak silně. Ve všech 3 zkoumaných nebyl prokázán rozdíl mezi ODS a ČSSD ve sklonech k politicko-ekonomickému cyklu.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses