Uhlíková daň v České republice - Mašát, Jan (2019)
Cílem této bakalářské práce je odhadnout dodatečný daňový přínos ze zavedení uhlíkové daně v ČR. Práce předkládá důkazy o probíhající klimatické změně a uvádí mezinárodní smlouvy ustanovující emisní závazky z nich plynoucí. V druhé části je uvedena diskuze zavedení uhlíkové daně na území ČR a dále je pak situace porovnávána se zeměmi, kde uhlíková daň již v daňových systémech figuruje. Práce nastiňuje možné ekonomické nástroje řešící tuto situaci se zaměřením na uhlíkovou daň a na odhad přínosu z jejího zavedení v podobě dodatečného příjmu státního rozpočtu. Pro co nejpravděpodobnější výsledek je využito návrhu Ministerstva financí, který zavedení této daně popisuje a daňových statistik z roku 2018.