Uhlíková daň v České republice - Mašát, Jan; Pavel, Jan, 1978-; Tepperová, Jana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Cílem této bakalářské práce je odhadnout dodatečný daňový přínos ze zavedení uhlíkové daně v ČR. Práce předkládá důkazy o probíhající klimatické změně a uvádí mezinárodní smlouvy ustanovující emisní závazky z nich plynoucí. V druhé části je uvedena diskuze zavedení uhlíkové daně na území ČR a dále je pak situace porovnávána se zeměmi, kde uhlíková daň již v daňových systémech figuruje. Práce nastiňuje možné ekonomické nástroje řešící tuto situaci se zaměřením na uhlíkovou daň a na odhad přínosu z jejího zavedení v podobě dodatečného příjmu státního rozpočtu. Pro co nejpravděpodobnější výsledek je využito návrhu Ministerstva financí, který zavedení této daně popisuje a daňových statistik z roku 2018.
Vedoucí práce: Jan Pavel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses