Multiplikační a daňové efekty v kultuře - Pániková, Simona (2019)
Cílem této bakalářské práce je kvantifikovat multiplikační efekt v kultuře, konkrétně na příkladu Dejvického divadla. Následně se odhaduje daňový výnos plynoucí nejen z divadla, ale i jeho multiplikovaných výdajů. V práci je na začátku naznačen způsob financování kultury v České republice, dále je definován multiplikační efekt a je přiblíženo Dejvické divadlo. Multiplikátor je vypočten na základě primárních a sekundárních výdajů návštěvníků divadla na hodnotu 1,97, což přibližně odpovídá předpokládanému multiplikátoru kultury. Daňový výnos je spočítaný na 16,1 mil. Kč, přičemž dotace z veřejných rozpočtů na divadlo v roce 2018 činily 19,5 mil. Kč. Přestože se podle výpočtu dotace nevrátily státu v plné výši, při kalkulací daňových povinností subjektů bylo abstrahováno od několika z nich z důvodu nedostačujících informací.