Multiplikační a daňové efekty v kultuře - Pániková, Simona; Slintáková, Barbora; Košťáková, Eliška; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2019)
Cílem této bakalářské práce je kvantifikovat multiplikační efekt v kultuře, konkrétně na příkladu Dejvického divadla. Následně se odhaduje daňový výnos plynoucí nejen z divadla, ale i jeho multiplikovaných výdajů. V práci je na začátku naznačen způsob financování kultury v České republice, dále je definován multiplikační efekt a je přiblíženo Dejvické divadlo. Multiplikátor je vypočten na základě primárních a sekundárních výdajů návštěvníků divadla na hodnotu 1,97, což přibližně odpovídá předpokládanému multiplikátoru kultury. Daňový výnos je spočítaný na 16,1 mil. Kč, přičemž dotace z veřejných rozpočtů na divadlo v roce 2018 činily 19,5 mil. Kč. Přestože se podle výpočtu dotace nevrátily státu v plné výši, při kalkulací daňových povinností subjektů bylo abstrahováno od několika z nich z důvodu nedostačujících informací.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: zdanění a daňová politika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses