Analýza hospodaření pojišťoven Maxima a UNIQA - Chistousova, Mariia (2019)
Tato bakalářská práce se zabývá finanční analýzou univerzálních pojišťoven, které se primárně zaměřuje na pojištění majetků, životní pojištění a na specifické druhy pojištění jako je například zdravotní pojištění cizinců. Práce se skládá ze tří částí. První část je teoretická a zabývá se objasněním pojmu finanční analýzy, popisuje metody a ukazatele, které se při provádění finanční analýzy využívají. Vymezuje také skupiny osob, kteří získávají informace z finanční analýzy a definuje rozdíly mezi finanční analýzou pojišťoven a finanční analýzou nefinančních podnikatelských subjektů. Druhá a třetí část práce se zabývá analýzou na základě běžných poměrových ukazatelů určité pojišťovny Maxima a. s. v letech 2013 až 2017 a komparace (porovnání) jejích výsledků s výsledky druhou univerzální pojišťovnou UNIQA a. s. v letech 2013 až 2017.