Efektivnost výběru místních poplatků - Jiroušek, Filip (2019)
Bakalářská práce „Efektivnost výběru místních poplatků“ se věnuje problematice místních poplatků se zaměřením na efektivnost výběru. Cílem práce je zjištění poplatkové efektivnosti ve vybraných obcích v letech 2017 a 2018. Zkoumáno je 39 obcí v České republice s počtem obyvatel 10 000 až 20 000. V práci je nejprve představen rozpočet obce se zaměřením na daňové příjmy, následně jsou představeny všechny platné místní poplatky, které mohou obce na území České republiky vybírat. Praktická část se následně zaměřuje na zjištění nákladů výběru a zjištění poplatkové efektivnosti na základě vzorce poplatkové efektivnosti, který říká, kolik procent z příjmů z místních poplatků zůstane po odečtení nákladů na jejich výběr. V závěru jsou pak blíže zkoumány obce, které nabyly extrémních hodnot a jsou zhodnoceny výsledky výzkumu.