Finanční výkonnost českých lázeňských léčeben - Štrejbarová, Denisa (2019)
Diplomová práce zkoumá finanční výkonnost českých lázeňských léčeben. Jejím hlavním cílem je analyzovat finanční výkonnost českých lázeňských léčeben vzhledem k několika charakteristikám. Vztahy mezi zvolenými ukazateli finanční výkonnosti a charakteristikami lázeňských léčeben jsou analyzovány pomocí modelů vícenásobné lineární regrese. Na finanční výkonnost lázeňských léčeben má vliv typ vlastníka (soukromý/veřejný) a pohlaví řídícího pracovníka (žena/muž/žena i muž). Finančně výkonnější jsou lázeňské léčebny vlastněné soukromými vlastníky a lázeňské léčebny řízené ženami a muži zároveň než lázeňské léčebny vlastněné veřejnými vlastníky a lázeňské léčebny řízené pouze ženami či výhradně muži. Vedlejším cílem diplomové práce je zhodnotit finanční výkonnost českých lázeňských léčeben prostřednictvím zvolených tradičních ukazatelů finanční výkonnosti. Lázeňské léčebny jsou ve svém souhrnu prosperujícími organizacemi s nižší pravděpodobností bankrotu než v roce 2013. Oproti roku 2013 došlo ke zlepšení u všech zkoumaných finančních stránek. Problematickou oblastí je rentabilita, přičemž jsou stanovena obecná doporučení, jež by měla vést ke zvýšení úrovně některých z jejích ukazatelů.