Interakce místa paměti a jádra produktu v destinaci turismu - Tyslová, Irena (2019)
Tato práce je zaměřená na oblast trvalé udržitelnosti turismu, primárně pak na její sociokulturní pilíř a téma požadované shody identity destinace a identity rezidentů. Pomocí rešerší dosavadního poznání tématu deduktivním postupem vytváří model interakce jádra produktu a místa paměti, takto nejmenších detekovatelných jednotek identity destinace a identity rezidentů a postup možného výzkumu shody identity destinace a identity rezidentů. Možné použití postupu a funkčnost modelu pak ověřuje v destinaci Toulava, pomocí sémiotické analýzy a obsahové analýzy médií (identita destinace) a skupinových rozhovorů (skupinová identita rezidentů), zastřešených metodou sekvenční datové triangulace. Klíčové pro srovnání získaných dat bylo využití teorie atraktivit turismu jako základního znakového systému destinace a kódování dat právě podle atraktivit. Model se v destinaci ukázal být funkční a realizace výzkumu přinesla odpovědi na všechny stanovené výzkumné otázky. Ukázal ideovou shodu identity destinace a identity rezidentů, jediný rozpor byl v chápání teritoria jako identifikačního prvku.