Bezpečnostní vztahy mezi Severní a Jižní Koreou po roce 2015 - Slezáková, Lucie; Eichler, Jan, 1952-; Dubský, Zbyněk, 1974-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Tato bakalářská práce se věnuje otázce bezpečnosti a směřování k míru a unifikaci na Korejském poloostrově, jejím východiskům, její pozicí v rámci politik obou Korejí a jejímu současnému stavu a možnému dalšímu vývoji. Cílem práce je prostřednictvím historické analýzy vztahů mezi oběma korejskými státy a komparace jejich sil zhodnotit aktuální bezpečnostní situaci mezi Korejskou republikou a Korejskou lidově demokratickou republikou společně s cíli mezikorejských vztahů, které si oba státy kladou do budoucna a s jejich limity. První část práce se zabývá faktory, které současnou pozici obou Korejí utvářely. Především geopolitickou situací na Korejském poloostrově po korejské válce a tzv. sluneční politikou, kterou Jižní Korea zahájila své usmiřovací snahy. Cílem druhé části je porovnání, jak si oba státy stojí vůči sobě navzájem i vůči světu v rámci hlavních demografických a ekonomických ukazatelů a zejména pak v oblasti vojenství. Poslední kapitola se pak věnuje jihokorejským a celosvětovým snahám o denuklearizaci KLDR, ke které přispěly především tři mezikorejské summity v roce 2018. V neposlední řadě jsou v práci vytyčeny cíle dalšího mezikorejského směřování a zároveň problémy, se kterými se nejspíše budou muset oba státy na této cestě potýkat.
Vedoucí práce: Jan Eichler
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses