Kolektivní správa jako prostředek vymahatelnosti autorského práva v informační společnosti - Votava, Tomáš (2019)
Disertační práce se zabývá kolektivní správou autorských práv a práv s právem autorským souvisejících jako jednoho z prostředků vymahatelnosti autorského práva v informační společnosti. V prostředí charakterizovaném prudkým rozvojem nových médií, především internetu, zaváděním nových obchodní modelů založených na prostředí on-line a pokračujícím procesem digitalizace, význam kolektivní správy výrazně roste. Cílem disertační práce je zjistit, do jaké míry je fungování kolektivní správy tak, jak je vymezeno současnou právní úpravou v ČR, účelné a účinné při vymáhání autorských práv. Za tímto účelem byla identifikována hodnotící kritéria, která jsou relevantní pro posouzení efektivity kolektivní správy, a to jak z pohledu nositelů práv, tak z pohledu uživatelů předmětů ochrany.