Ochrana spotřebitele při uzavírání spotřebitelských smluv prostředky komunikace na dálku - Pastorčák, Jan (2019)
Obsah disertační práce se zabývá problematikou ochrany spotřebitele při uzavírání spotřebitelských smluv prostředky komunikace na dálku. Jedná se o dynamicky se rozvíjející oblast, která s sebou přináší kromě velkého potenciálu rovněž řadu nových otázek. To platí zejména pro oblast tzv. sdílené ekonomiky, ve které vznikají zpravidla vícestranné právní poměry, pro které je uzavírání distančních smluv typické. Vnitrostátní právní předpisy týkající se ochrany spotřebitele jsou ve své podstatě výsledkem transpozice příslušných spotřebitelských směrnic. Stávající transpozice do českého právního řádu vykazují řadu nedostatků, které nepříznivě ovlivňují míru ochrany spotřebitelů. Cílem disertační práce je přispět k řešení problémů právní úpravy související s uzavíráním spotřebitelských smluv prostředky komunikace na dálku, především zkoumáním vybraných soukromoprávních nástrojů ochrany spotřebitele v právním řádu ČR. Práce se v rámci interpretace jednotlivých soukromoprávních norem zaměřuje hlavně na zkoumání a analýzu míry transpozice příslušných spotřebitelských směrnic. Součástí této analýzy jsou rovněž spotřebitelské právní poměry vznikající ve sdílené ekonomice a jejich specifika.Text disertační práce je doplněn o relevantní judikaturu Sodního dvora EU a vnitrostátních soudů.