Postoje Argentiny ve sporu s Velkou Británií o Falklandy - Mikš, Jaroslav; Němec, Jan, 1980 srpen 23.-; Dvořáková, Vladimíra, 1957-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2019)
Bakalářská práce se zabývá sporem o Falklandské ostrovy mezi Velkou Británií a Argentinou a postoji několika argentinských vlád v tomto sporu. Vybranými jsou vlády Carlose Menema, Néstora Kirchnera, Cristiny Fernández de Kirchner a Mauricia Macriho za účelem komparace. Cíl je nalézt odpověď k otázce, zda se postoje Argentiny mění v závislosti na změnách v prezidentské funkci, či zda jsou Falklandy dlouhodobým argentinským národním zájmem. Po seznámení s teorií, která obsahuje vymezení prezidentských systémů, zahraniční politiky a vlivu jedince na zahraniční politiku, se práce zaměřuje na historický kontext sporu, tedy na objevení a význam ostrovů, válku o Falklandy a vládu Leopolda Galtieriho. Poté následuje daná komparace konkrétních vlád, ze které vychází, že první tři perónistické a nacionalistické vlády spor přiživují a využívají, narozdíl od Macriho, který spolupracuje s Velkou Británií na vyřešení sporu. V závěru práce je zjištěno, že se postoje Argentiny nemění, stále o ostrovy usiluje, nicméně se mění daný přístup ke sporu a k jeho vyřešení v závislosti na dané vládě a prezidentovi.
Vedoucí práce: Jan Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia - diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses