Analýza postavení žen manažerek v centrální Evropě - Sudová, Kateřina (2019)
Tato diplomová práce se zabývá postavením žen manažerek na trhu práce v centrální Evropě, konkrétně v České republice, na Slovensku, v Německu a v Rakousku. První část práce je teoretická a nejprve se věnuje pozici žen na trhu práce obecně a genderovým rozdílům. Dále se věnuje ženám v manažerských pozicích ve sledovaných zemích z hlediska jejich zaměstnanosti ve sledovaných zemích, genderovým nerovnostem, ať už obecným, ale i mzdovým. Práce také vymezuje legislativu věnující se genderové rovnosti. V neposlední řadě se práce zabývá harmonizaci osobního a pracovního života a věnuje se tomu, v jaké formě může pomoci stát a firmy. V praktické části jsou analyzovány výsledky vlastního výzkumu týkajícího se životních strategií žen na trhu práce.