Zaměstnanost seniorů v České republice - Novák, Jakub (2019)
Bakalářská práce se zabývá zaměstnaností seniorů v České republice. Hlavním cílem této bakalářské práce je klasifikování a zhodnocení faktorů, které nějakým způsobem ovlivňují zaměstnanost lidských zdrojů se zaměřením na zaměstnatelnost osob starší 60 let v České republice. Teoretická část se věnuje hlubšímu objasnění pojmu senior, kde je charakterizováno stáří a následné změny, ke kterým dochází při přechodu do stáří. Dále se zabývá problematikou odchodu do důchodu a změnami s tím spojené. Teoretická část se následně zabývá i problematikou motivace a potřeb seniorů a také postavením seniorů na trhu práce včetně hodnocení jejich silných a slabých stránek. V praktické části je proveden kvantitativní výzkum, kde pomocí dat, získaných z dotazníků, jsou zjišťovány faktory, které ovlivňují zaměstnanost seniorů v České republice.