Dopady růstu firmy na informační toky při nezměněné organizační struktuře - Golotovskiy, Roman (2019)
Diplomová práce se věnuje problematice informačních toků v organizaci v souvislosti s organizační strukturou v případě růstu organizace. Růst firmy klade větší nároky na koordinaci a komunikaci mezi zaměstnanci. Cílem práce je objasnit vliv organizační struktury na organizaci prostřednictvím výzkumu vnitřní komunikace. Pro výzkum byl zvolen kvalitativní přístup s využitím případové studie. Sběr dat byl podpořen modifikovaný „COMM SAT-OUTCOMES“ modelem komunikace jehož výstupy byly zpracovány za pomoci obsahové analýzy dat. Výsledkem výzkumu je přehled bariér ve vnitřní komunikaci zachycený modelem příčinností bariér, který definuje tři typy selhání, vyvolávající bariéry v komunikaci. Teoretickým přínosem je pak navazující teoretický model koordinační adaptace organizační struktury při růstu organizace, získaný porovnáním výsledků mezi třemi úrovněmi organizační struktury vysvětlující, proč se organizace setkávají s neúčinnou koordinací, která způsobuje organizační selhání