Optimalizace využití zemědělských ploch v České republice - Jurda, Daniel; Kuncová, Martina, 1974-; Krejčí, Igor; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2019)
Cílem práce je optimalizace zemědělské plochy (orné půdy) na celém území České republiky. Optimalizace bude probíhat pomocí programu LINGO, ve kterém budu řešit předem vytvořené modely. Nejdříve proběhne úprava veřejně dostupných dat z databáze Českého statistického úřadu, kde výnosnost orné půdy bude upravena podle průměrné teploty v oblasti, kde se nachází. Z tohoto důvodu bude nejdříve vypočtena průměrná teplota v závislosti na nadmořské výšce pomocí regresní analýzy. Údaj o nadmořské výšce lze získat pro všechny obce, ovšem údaj o průměrné teplotě z důvodu chybějícího měření přístupný není. Dále bude upravena výnosnost plodin v závislosti na teplotě. Tato výnosnost pak bude zkoumána z hlediska možného maximálního výnosu s ohledem na průměrné výkupní ceny plodin a poté z hlediska možnosti uživení populace, kde bude použita doporučená denní dávka živin z roku 2015 a také věková struktura obyvatel z tohoto roku z důvodu navázání výsledků na výsledky dřívější práce. Nakonec bude porovnána výsledná výnosnost půdy s realitou za rok 2017.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2019
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2019
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses