Finanční ochrana ve zdravotnictví České republiky v kontextu New Public Managementu - Kandilaki, Daniela, 1985-; Pudil, Pavel; Hejduková, Pavlína; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2019)
Disertační práce přináší komplexní pohled na problematiku finanční ochrany ve zdravotnictví v kontextu New Public Managementu. V rámci teorie staví disertační práce na podstatě konceptu New Public Managementu a na rámcích cílů a nástrojů zdravotní politiky. Finanční ochrana je představena jako jeden ze tří finálních cílů zdravotní politiky. Právě pohled přes finální cíle umožňuje ukotvení finanční ochrany v New Public Managementu. Práce klade důraz na představení metrik finanční ochrany (dle metodiky WHO) a následně je aplikuje do reálií ČR. Klíčovým vědeckým přínosem je vytvoření alternativní metodiky pro měření finanční ochrany, které součástí jsou 4 hranice pro určení katastrofických výdajů. Metodika WHO i alternativní metodika jsou testovány na datech z výběrového šetření výdajů domácností v letech 2007 až 2012. Právě toto období umožňuje sledovat zavedení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Práce tak přináší nové evidence jejich dopadů na rozpočty domácností v ČR. Navazuje na přístupy Světové zdravotnické organizace, čímž jsou výsledky nejen vysoce validní, ale i vysoce relevantní pro tvorbu zdravotní politiky v ČR. Výsledky pro ČR naznačují, že ve sledovaném období má ČR vysokou míru finanční ochrany obyvatelstva, a to i po zavedení regulačních poplatků. Z analýzy vyplynulo, že největší zátěž pro domácnosti představují doplatky za léky.
Vedoucí práce: Pavel Pudil
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2019
Obsahuje bibliografii
Rok obhajoby 2019
Keywords: zdravotní politika; domácnosti; zdravotnický management; veřejné zdravotnictví; léky; Česko; management [obor disert. práce]; disertace; health policy; households; health service management; public health service; drugs; Czechia; dissertations