Co-opetition, nástroj strategického managementu - Černík, Ondřej (2019)
Na základě široké škály dimenzí co-opetition, které jsou publikovány v literatuře, je hlavním cílem disertační práce ukázat vhodnost aplikace co-opetition na vybrané ob-lasti strategického rozhodování. Jde tedy o představení vztahů a možností nabízených aparátem teorie her, který je v teorii managementu mnohdy upozaďo-ván. V tomto směru se práce vrací k původnímu pojetí principu co-opetition, který byl popsán právě v kontextu teorie her. Předložený text popisuje strategickou a dy-namickou povahu vztahů vzniklých při co-opetition a ukazuje význam spolupráce a konkurence pro tvorbu a zvýšení tržní hodnoty. Pro analýzu této strategie přináší práce původní modely zahrnující především požadavky pro její vznik a předpoklady možné implementace ve strategickém managementu. Pokud budou předpoklady zjištěny na reálném trhu, může jejich uchopení při provádění strategie co-opetition umožnit systematické a střednědobé uplatňování tohoto přístupu v manažerském rozhodování. Jako nástroj je pro nedokonalý trh oligopolu a spolupráci konkurentů popsána původní dvoukolová hra co-opetition. Za pomoci teorie her je prokázáno, že konkurentům se za vhodných okolností vyplatí spolupracovat. Analýza teorie her pak v obou případech představuje strukturované posouzení přínosu plynoucího z možné spolupráce konkurentů v příkladech statického a dynamického modelu co-opetition. Podle obsahu a zpracování je patrné, že předkládaná práce je textem s přesahem do jiných oborů. Zároveň lze následně očekávat její přínos nejen pro manažery, kteří se potřebují strategicky rozhodovat, ale i pro zájemce o aplikace teorie her, a to by bylo přáním autora i podnětem pro další výzkum.