ASEAN a perspektivy jeho integračních procesů v jihovýchodní Asii - Nguyen, Thanh Huyen (2019)
Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) je nejvýznamnějším regionálním uskupením v jihovýchodní Asii. Dosáhlo od svého založení v roce 1967 mimořádného pokroku. Bylo přeměněno na stále více regulovanou, dynamickou a kreativní platformu pro obchod, a proto mnozí tento ekonomický region považují za nejrychleji se rozvíjející na světě.Cílem diplomové práce je zkoumání integračních procesů ASEAN v jihovýchodní Asii a jeho vlivu na rozvoj tohoto regionu. Po stručném představení ASEAN a jeho vývoje budou v rámci této práce diskutovány role a vliv tohoto regionálního aktéra na rozvoj celého regionu jako celku. Práce je zaměřena jak na mimoekonomické aspekty, jako je rozvojová a bezpečnostní oblast, tak na ekonomický aspekt. V diplomové práci budou hodnoceny úspěchy a výzvy tohoto uskupení, míra vzájemné spolupráce mezi jeho členy, vztahy s vnějšími partnery a možný vývoj integrace.