Československo na mírové konferenci v Paříži 1918-1920 - Králová, Martina (2019)
První světová válka znamenala konec starého režimu a nastolení nového uspořádání, založeného na národnostních principech. Před vypuknutím konfliktu se myšlenky o samostatném Československu ozývaly jen z úst radikálních politiků, s postupným vývojem však myšlenka získávala konkrétnější a realističtější obrysy. Díky aktivitě zahraničního odboje a úspěchům československých legií se Československo postavilo po bok vítězů. Dosáhlo uznání de facto, nicméně o konečném průběhu hranic a zařazení do mezinárodního systému měla rozhodnout až mírová konference v Paříži. Jakou strategii zvolila československá reprezentace k dosáhnutí svých cílů? Jaké byly její hlavní požadavky a čeho se Československu podařilo dosáhnout? Na základě dochovaných dokumentů a sekundární literatury má bakalářská práce za cíl analyzovat postup československých reprezentantů od počátku úsilí až po konečná rozhodnutí konference. V závěrečné fázi pak zhodnotit úspěchy jednání delegace a naznačit možné nástrahy budoucího vývoje.