Formulace strategie konkurenceschopnosti organizace působící na energetickém trhu - Broukalová, Martina (2019)
Na energetickém trhu v ČR po liberalizaci přibývá dodavatelů elektřiny a plynu. Cílem práce je ověřit za jakých podmínek může být malý alternativní dodavatel konkurenceschopný vůči velkým tradičním dodavatelům na energetickém trhu. Z rešerše literatury byly stanoveny parametry jednotlivých analýz, jimiž byla konkurenceschopnost ověřována – Porterův model pěti sil, mapa konkurenčních skupin a VRIO analýza. Sekundární data z veřejných zdrojů OTE, ERÚ, MPO a materiály energetických společností, byla zkoumána kvalitativně pomocí kódování a bližší souvislosti konzultovány s odborníky z oboru. Výstupem provedených analýz je navržení konkrétní strategie konkurenceschopnosti pro malého dodavatele Východočeskou energii s.r.o., včetně návrhu kroků implementace. Výstup přispěje ke strategickému rozhodování firmy o budoucích aktivitách ke zvyšování podílu na trhu a udržení konkurenceschopnosti.